Публикувано от: Vogoris | 01.03.2006

Дино Салуци и Аня Лехнер – 1 март 2006

Майсторът на бандонеона Дино Салуци и германската челистка Аня Лехнер подариха изкуството си на пълната зала “България” на 1 март. 
Няколко факта – бандонеонът е немски духов инструмент, родственик на акордеона, с копчета от двете си страни вместо клавиши. Истински символ на аржентинското танго, макар и германски внос, той става популярен солов инструмент в ръцете на великия Астор Пиацола, който го пренася от залата за танци на концертната сцена. Бандонеони по традиционната технология вече не се произвеждат, немските майстори отнасят тайната със себе си след затварянето на последната фабрика през 70-те. 
   

   Дино Салуци е един от легендарните бандонеонисти, наред с Едуардо (Тигъра) Аролас и Анибал Троило. Мъж с много таланти, способен да пречупва традицииите през собствения си поглед и душа, през годините той твори еднакво успешно в класиката и в джаза, като оставя яркия отпечатък на Астор-овото “Танго Нуево” навред по славния си музикален път. Умело вплел горещата страст на бандонеона в хладната естетика на лейбъла ECM, Дино Салуци записва с легендата на баса Чарли Хейдън, магьосника на тромпета Пале Микелборг, господаря на струните Ал Ди Меола, загадъчния фрий-джаз кларинет-корифей Луис Склавис. В работата си с тези големи музиканти арженстинският маестро запазва ярката си индивидуалност и звук, както и умението да рисува импресионистични картини с легендарния си инструмент. 
Аня Лехнер е основателка на квартет “Розамунде” и забележителна челистка. 
     


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: