Публикувано от: Vogoris | 01.01.2011

Традиционният виенски новогодишен концерт в Musikverein

Откакто се помня в първия ден от новата година към обяд по пижама гледаме празничния новогодишен концерт на Виенското музикално общество, който се предава от Евровизия.  С концерта се изяждат последните парчета коледна баклава, а откакто съм „голям човек“ си доставям допълнителна радост с кафе.

Днешният ден не направи изключение от тази непоклатима традиция. Красотата на Виена, неповторимата зала на Musikverein окрасена с около милион свежи естествени цветя, изпратени специално от управата на град Сан Ремо в Италия…

Първият такъв концерт е проведен през 1939г, няколко месеца след Аншлуса. Оттогава концертът се е превърнал в традиция.


Виенското музикално общество е основано през 1812г. То е най-престижната музикална институция вероятно в света. Освен, че основава Виенската консерватория и финансира редица концерти, дружеството притежава най-богатия архив в областта на симфоничната музика.

Залата на Виенското музикално общество на Кертнер ринг близо до Калсплац е строена през 1870г. върху земя подарена за целта от император Франц-Йосиф. С нейните 1800 седящи и 300 правостоящи места, невероятна украса и най-вече с уникалната акустика тя е сред най-престижните музикални сцени в света на класическата музика.


Виенският филхармоничен оркестър е основан през 1842г. Той се помещава в сградата на Misukverein. Оркестърът се попълва изключително от музиканти от Виенската опера, които минават през сложна и дълга селекция, така че само най-добрите (от най-добрите) имат шанса да попаднат в най-елитния световен филхармоничен оркестър.

Интересът към концерта е гигантски, затова желаещите да закупят билети го заявяват поне година по-рано и участват в лотария.  Някои австрийски аристократични фамилии, основатели на филхармоничното общество имат резервирани билети по право, които се предават наследствено на потомците им.

Концертната програма задължително включва произведения от композиторите от фамилия Щраус.

Традиционно всеки новогодишен концерт завършва с три последнователни биса:
1. бърза полка
2. Валсът „На хубавия син Дунав“
3. Радецки марш, при който публиката пляска в такт.

От самото си създаване до 1954г, концертът се дирижира от Клеменс Краус (с изкл. на ’46 и 47, когато дирижира Йозеф Крипс)
Следващият диригент на филхармонията е Вили Босковски (1955-1979), а след него до 1986г. – Лорин Маазл. 
Концертът през  1987г.остава в световната музикална история, защото е под диригентската палка на Херберт фон Караян.
След великия Караян се въвежда практиката и диригенти – неавстийци да получават честта да дирижират концерта, като изборът им се решава с гласуване от музикантите. Досега тази привилегия е оказана на Клаудио Абадо (1988, 1991); Карлос Клебер (1989, 1992), Зубин Мета (1990, ’95, ’98, 2007), Рикардо Мути (1993, 1997, 2000, 2004), Николаус Харнонкорт (2001, 2003), Сейджи Озава (2002), Марис Янсонс (2006), Жорж Претр (2008, 2010) Даниел Баренбойм, Франц Велзер-Мьост (2011). За 2012г. е избран да дирижира Марис Янсонс

Имах късмета да обиколя о сградата ма Musikverein. Ето как стана: На връщане от една командировка в чужбина на 12 януари 2008  имах прекачване на виенското летище. Тогава в София имаше мъгли и нашата аерогара беше затворена. Нямаше яснота дали и кога ще можем да летим, затова Австрийските аеролинии предложиха, който желае да се запише за полет на следващия ден, като те поемаха престоя му във Виена. Такъв подарък от съдбата не бях очаквал. Беше петък сутринта и не бързах за никъде. Настаних се в NH hotel на летището, закусих обилна английска закуска с голямо, горещо слабо кафе, качих се на там както се казваше бързото влакче от летището до центъра и след 20-тина минути кривях шия към иглата на Щефансдом.  Все още под влияние на новогодишния концерт реших да видя  сградата на Musicverein и полека се насочих към нея.

Първо я обиколих отвсякъде. Всъщност става дума за голям комплекс, който заема цяло каре. На фасадата имаше черно знаме – някой беше починал. Както си обикалях, забелязах, че през многобройните врати по сградата периодично влиза и излиза по някой. И така просто хлътнах в една врата. Озовах се в система от високи коридори, нещо като покрития пазар на Капалъчарши (само че без индианците и стоките)  По стените имаше врати, витрини с обяви за различни коцерти. Минах през една двукрила тежка врата и продължих по коридор, този път застлан с червена пътека. Както вече споменах, филхармонията е огромна. В нея постоянно репетират музиканти, едни влизат, други си тръгват. В една такава свежа група се включих и аз и преминах покрай прозорчето на охраната. Не че някой изобщо погледна, но за всеки случай се правех на вглъбен в мисли валтхорнист. Вече във вътрешната система на сградата започнах да се щурам по коридоите и да надничам зад всяка врата. Вълшебно нещо. Някога имаше един филм на Мъпетите, в който действието се развиваше в един мюзикхол. Нощем след представлението куклите бродеха по стаите и показваха различни инструменти, като разказваха историята им, как се свири на тях, каква е ролята и мястото им в оркестъра. Нещо такова си устроих и аз, без никой да ме спре, от което ентусиазмът ми постоянно нарастваше. Когато хлътнах зад поредната врата, с нищо по-различна от предишните 10, изведнъж се озовах на балкона на „Златната зала” на Musicverein. Някъде долу екскурзоводка разказваше на група японци историята на сградата и им сочеше невероятните фрески по таваните. Тази зала наистина е изумителна. По-грандиозна и изящна е от онова, което виждаме по телевизията. Не мога да я сравня по убедителен начин с нищо друго (което значи, че трябва да пообикалям още свят) Разхождах се по ложите и балконите, слязох на партера, сядах на различни столове и зяпах цялата красота. Чуваше се лекото скърцане на стъпките ми и много приглушени звуци от далечна репетиция. Излязох през парадния вход, отново без никой да ме пита нищо, ощипах се и продължих към Карлсплац.

 


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: