Публикувано от: Vogoris | 27.01.2011

Баронеса Любка цу Гутенберг дирижира Софийската филхармония с Реквием на Верди – 27.01.2011

27 януари 2011 – Зала България – 19:00ч
Софийска Филхармония
Диригент –  Любка цу Гутенберг (Германия)
Национален филхармоничен хор ”Светослав Обретенов”
Диригент на хора – Люба Пешева
Солисти – Сузане Бернхард – сопран (Германия)
Рене Морлок – мецосопран (Германия)
Йозеп Канг – тенор (Корея)
Антон Керемидчиев – бас

Джузепе Верди – Реквием
Посветено на 110 г. от смъртта на композитора

Любка Биаджиони цу Гутенберг (41) е родена в Рим в семейството на италиански ляв синдикалист и българка. Завършва дирижиране в Музикалната академия в София. През 1998 г. професията й я среща с баварския барон Енох цу Гутенберг, прочут диригент с богата биография. Фактът, че той е с 20 години по-голям от нея, не става пречка за любовта им. Двамата са луди по екологията, хобито им са конете. Като млад Енох е бил жокей, обича да управлява каляски.
След половин година Любка прибавя към името си прочутата аристократична фамилия с родословно дърво от 1149 г. Двамата с мъжа си живеят в семейния замък край село Гутенберг.
Професионалната кариера на Любка започва, след като завършва Академията в София. Като се завръща в Рим, следва и философия. Същевременно работи като асистент-диригент в оперни продукции в Токио, Верона, Залцбург, Генуа, Парма, Флоренция, Неапол, Милано, Берлин… През 1996-а обикаля Австрия на турне с Виенския камерен оркестър. Същата година дирижира “Манон Леско” на Пучини в Лука, Пиза и Виареджо и “Дон Жуан” в Атина. През сезон 1996/1997 е първата жена диригент, гост на Филхармонията в Маркиджана, с която заминава на турне из цяла Италия. А през 1997-а концертира из Дания със Симфоничния оркестър на Аархус и в Гърция с оркестъра La Camerata.
Любка и Енох имат двама сина. Енох има и още двама – Карл-Теодор и Филип-Франц, от краткия си първи брак с Христиане. След развода той живял 25 години, отглеждайки сам децата си.
В момента Карл-Теодор цу Гутенберг е министър на отбраната в правителството на Ангела Меркел. В управлението на Германия той влиза през февруари 2009-а и става най-младият министър на икономиката в историята на ФРГ. Преди да стане министър, Карл-Теодор (38) бе генерален секретар на Баварския Християн-социален съюз. Жена му също е благородничка – графиня Стефани фон Бисмарк-Шьонхаузен. Имат две дъщери.
Дядото на Енох е бил в Съпротивата срещу Хитлер. Баща му е бил парламентарен секретар на правителството на Федералната република през 1967-1969 г. Майка му е принцеса Фон Аренберг. Енох обаче отхвърлил традицията в семейството и отказал да се занимава с политика. Създател е на Хоровото общество на Нойбойерн, днес със слава по цял свят.

Личният сайт на диригентката Любка Биаджиони цу Гутенберг>>

 
Имате ли роднини в България?
– Имам вуйчо, вуйна, братовчедки, майка ми… Когато идвам в България, се чувствам вкъщи, въпреки че не съм родена в София. Винаги идвам с голяма радост. Сега съм тук не просто да издирижирам някакъв концерт, а за да кажа благодаря на моя професор Георги Робев, благодаря на България, благодаря на това хубаво зимно време.

 
Тук ли изкарахте Нова година?
– Не, бях в Германия със семейството си.
Имате ли родствена връзка с Йоханес Гутенберг, откривателя на печатарството?
– Далечни роднини сме. Има различни Гутенберг. Нашето е главното семейство Гутенберг, мъжът ми е главата на фамилията. Семейството е с много богата история. Родословното дърво е на над 800 години.

 
Не се ли чувствате като Пепеляшка в замъка на Гутенберг?
– Естествено, всяка жена на мое място би се чувствала като Пепеляшка. Но от друга страна – както казва мъжът ми – да се живее в замък е по-малко удоволствие и повече отговорност. Ние сме длъжни да го запазим, за да продължи историята му, да съхраним изкуството в него. Гутенберг е малко селце с кмет. Но когато хората имат някакви проблеми, те не отиват при кмета, а при нас. Така, както е било преди осемстотин години.

 
Вие какви проблеми сте разрешавали като баронеса?
– Постоянно има проблеми за разрешаване – за земи, за които не се знае на кого са, за имоти, за взаимоотношения… А понякога просто някой има нужда от пари. След Втората световна война бащата на мъжа ми е раздал много земи, за да могат хората да си построят домове. През войната са идвали 80 – 100 души в двореца, защото не са имали къде да живеят. Нашата къща винаги е отворена за всички. Това, че живея в дворец, не е приказка, а просто работа. Непрекъснато идва поща с молби за разрешаване на големи и малки проблеми. Човек се занимава повече с делата на другите хора, отколкото със своите. Затова семейството винаги е било обичано и уважавано в Гутенберг. А не винаги фамилията, която има замък, се разбира със селото. Хората, естествено, ни виждат като барони, но ние не сме високомерни. Аз намирам време да контактувам с хората, занимавам се и с децата, ходя да пазарувам. От време на време трябва да си гледам и партитурите.
Хем сте майка, хем баронеса, дирижирането не ви ли остана хоби?
– Не може да е хоби, защото за мен винаги е било мисия. Когато Господ ти дарява нещо, то трябва да се развива. Ние имаме привилегията да живеем с музиката и да пращаме чрез нея послания на хората. Мъжът ми е също диригент и е много ангажиран. Аз не искам да оставя децата на бавачка, а да си ги гледам сама. От време на време дирижирам, но децата имат предимство. Аз съм майка, музикант, баронеса, жена, всичко заедно. Да си баронеса не е просто титла, на децата трябва да се показва как да се държат, да им се даде комплексно възпитание.
Какво е отношението им към българския ви произход?
– Те знаят много малко за България в сравнение със съседните държави, където е имало проблеми, войни… Тук всичко винаги е било тихо и скромно. В Европа не се знае достатъчно за България – и в негативен, и в позитивен план. Не се знае, че има култура, интелигенция, голям дух, че има страхотни музиканти и композитори. Важно е българите, които са в чужбина, да пропагандират повече духа и изкуството на България.

 
Съпругът ви често използва концертите, за да говори пред меломаните за политика. Не е ли ексцентричен този подход?
– Той не говори за политика, а за екология. Съпругът ми обича музиката толкова, колкото и света, в който живеем. И когато на концерт се съберат 2000 души, е хубаво да им се каже, че светът, в който тази музика е била създадена, вече не съществува. Безотговорно е човек да мисли само за себе си. Трябва да пазим онова, което е създал Господ. Всяко животно показва на малкото си как се живее в околната среда, а ние като че ли показваме на децата си как се разрушава светът. На път сме да изчезнем.
Със съпруга ми се мъчим да живеем по-екологично. Всеки човек може да направи по нещо мъничко за Земята. Когато си свършиш работата, можеш да изключиш електричеството, да изгасиш компютъра. Ако продължаваме да живеем по същия начин, се плаша за бъдещето на нашите деца. Трябва да намалим оборотите, да започнем да пестим.
 (откъс от интервю за Труд, 5.01.2010)

Замъкът Гутенберг


Responses

  1. Ама че интересно, представа си нямах, че Гутенбергови имат българска връзка. Чудесен блог, впрочем.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: