Публикувано от: Vogoris | 14.01.2011

Напълно гениален и позорно непознат…

 Днес ще отбележа един български музикант, който не просто покорява музикална Европа, а направо я стъписва, изкарва и въздуха. Това е човек, който без всякакви опасения от провинциално залитане и наивен местен патриотизъм можем да наречем „Геният- цигулар на XХ век.”  Е, той успява и …. поради  простотията на цялата обществена пирамида у нас, днес е малко известен и почти забравен…
 
Когато световният магьосник на цигулката Давид Ойстрах чува негово изпълнение на цигулкови концерти на Бах, той две години не се осмелява да свири този композитор на сцена…
 
Когато белгийската кралица Елизабет I (патрон на едноименния световен конкурс) го кани на аудиенция и му предлага да стене белгийски поданик, той отговаря простичко и без патос, с обикновено съобщително изречение:
–          Няма начин Ваше величество, ние сме българи.
 
Когато войната запраща всепризнатия феномен на цигулката сред музикалните светила на Берлин, при него идва най-именитият професор по пиано и му казва:
–          Губите си времето с цигулката, вие сте съвършен музикант, за по-малко от година можете да станете най-великия пианист.
След това при него идва професор по композиция и му казва:
–          Губите си времето с цигулката, вие сте гениален музикален ум, за по-малко от година можете да станете съвършен композитор. Дължите го на света.
 
Когато известен американски диригент, чул за него от Йехуди Менухин  го намира в окупирана Германия и предлага осигурено бляскаво бъдеще за цялото семейство в САЩ, пред алтернативата да го заварят съветските войски и в най-добрия случай да го върнат в комунистическа България…. той скромно отказва.

Всичко това се случва преди 18-тата му годишнина.

Когато през 50-те избягва от комунистите и се установява в Западна Германия, известен импресарио му казва, че може да концертира по целия свят, но трябва да се откаже от изтеклия си вече български паспорт и да стане гражданин на ФРГ. Цигуларят казва: Не мога. Аз съм българин.
 
Единственият цигулар, който е изпълнявал в един концерт 24-те копричии на Паганини, всяко от които поотделно е смятано за подвиг за виртуози.  На следващата вечер ги изпълнява отново, само че в обратен ред.

Роден в уважавано градско семейство. Баща му е професор по цигулка и ректор на Консерваторията.

На 2 годишна възраст констатират, че детето притежава съвършен музикален слух – изпитва физическа болка от фалшиви тонове.
 
На 6 годишна възраст смазващо се налага на Първия международен конкурс за цигулка във Виена над двадесетина световни виртуози. Не му дават наградата само защото като малолетен не може да участва в официалната част на конкурса, но изуменото жури му дава повече точки от победителя – 29-годишния Давид Ойстрах.
 
На 10 години  печели международния конкурс „Йожен Изаи” в Брюксел.
 
На 12 години печели международния конкурс „Фриц Крайслер” в Париж

На 13 години завършва с отличие Брюкселската консерватория.

Преди края на войната свири с най-големите оркестри в Европа, под диригентството на най-великите диригенти.

Свири без партитура, достатъчно му е да е видял нотния запис веднъж, за да го запомни завинаги.

Без някога да се е занимавал целенасочено, само по слух проговаря немски, френски, фламандски, унгарски…

Най-младият лауреат на „Димитровска награда” – на 26 години.
 
Прави уникални записи, които влизат в златния фонд на националното радио.
 
През 1956г. бяга в Германия.  Комунистическата власт го обявява за „невъзвращенец”.
Името му е забранено за произнасяне.
Книгите, в които се споменава гения му са иззети от книжарници и библиотеки и унищожени.
Плочите и лентите с негови записи в архива на Радиото са унищожени и загубени завинаги.
 
Заради преживените тежки психически травми от войната и емиграцията, смъртта на близките му и няколко претърпяни тежки инцидента, здравето му се влошава. Живее бедно и самотно.
 
На 52 годишна възраст е намерен е мъртъв в Хамбургската железница.
 
Казва се Васко Абаджиев (1926-1978)
На 14 януари щеше да навърши 85 години…
 
Той няма паметник в България, нито улица с неговото име.

Съдбата му толкова прилича на тази на Моцарт, че ако не беше истинска история щях да кажа, че някой писател плагиатства трагичната съдба на залцбургския магьосник.
 
Последните десетина дни съм като обсебен. Всичко започна почти случайно с някакво куцо търсене в Google, което включваше думата цигулка. Зачетох се, потънах в текста, гледах и слушах, след което започнах да се гневя на себе си, че не знам за него повече от името му и че е бил цигулар през 50-те . Пощръклях и за няколко дни си намерих няколко книги и диск с негови изпълнения.


 
Добрата новина е, че паметта за преживяването Васко Абаджиев бавно и полека се завръща, благодарение на група мъдри хора, на които искам да благодаря:
 
1. Писателят Маргарит Абаджиев издава през миналата година романа „Шакона пасион”, който разказва за живота на Васко Абаджиев. (няма родство между двамата). Виж страницата на автора за романа
 
2. Отново Маргарит Абаджиев издирва в частна колекция и прави достъпна в интернет забранената и унищожена книга „Майстори на цигулката” от Стефан Грудев, писана през 1955, година преди музикантът да емигрира.
 
3. д-р Христо Василев е почитател и колекционер на Васко Абаджиев. Той събира оцеляли негови записи от БНР и от чужди звукозаписни компании, радиа и библиотеки. Благодарение на него миналата година беше издаден компакт диск с изпълнения на Васко Абаджиев.

4. Христо Василев създава сайт, посветен на Васко Абаджиев, където са качени и записи.
 
5. През 2001г. Н. Пиперов (племенник на музиканта) и  Александър Абаджиев (музиковед, не е роднина на музиканта) издават биографичната книга „ Забравеният велик Васко Абаджиев

6. Книгата на Пиперов и Абаджиев е представена на матине, посветено на 75-години от рождението на музиканта на 7 януари 2001г. в рамките на Новогодишния музикален фестивал. 
 
7.  През 2001г. проф. Лада Брашованова издава книгата „Паганини на ХХ век”
 
8. Известни български музиканти и цигулари учредяват фондация „Васко Абаджиев”. През 2000г. правят концерт в зала България в негова памет. Йосиф Радионов е извикан на бис. Вместо да свири, маестрото пуска запис на Абаджиев. Залата изригва…
 
9. Клуб „Юнеско – Леонардо да Винчи” е отправил официално предложение до Юнеско: 2011г. да бъде обявена за „Година на Васко Абаджиев”
 
10. Има инициатива праха на Васко Абаджиев да бъде препогребан в България.

Дискът, както и книгите „Шакона пасион“ и „Забравеният велик Васко Абаджиев“ могат да се купят от музикалната книжарница  на ул. Ив. Вазов срещу Нар. театър.

Единственият оцелял кинозапис. Концертът е в зала „България“. На пианото е Панчо Владигеров…

Реклама

Отговори

 1. Изпълнението му не може да бъде определено с думи. То е извън думите – то е гениално, върховно!

  А историята на тази голяма личност е толкова тъжна. Както и много други знайни и незнайни човешки истории от мрачните комунистически времена. Колко таланти и гении са били погубени, едва ли някога ще разберем.

  Страхотно е, че публикува това – непременно ще потърся записи. И ще ги кача в YouTube. Така се възраждат гениите!

 2. Чуй „цигански напеви“ (Zigeunerweisen) и съвсем ще съ глътнеш граматиката http://vascoabadjiev.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=2&lang=bg

 3. Уважаеми Vogoris,

  Трогнат съм от вашето прочувствено есе за великия Васко Абаджиев.

  Искам само да поправя две грешки, което ще бъде добре да отразите.
  1. На конкурса във Виена той не участва защото е само на 6 години. Но баща му , като член на журито, решава да го покаже на музикалната общественост. Слуховете за детето-чудо вече витаят в града и по някои вестници. Организират Васко да свири пред едни от най-големите световни капацитети като на пианото е самия Джордже Енеску. Вестниците от това време отразяват представянето като невероятно. От тук следва един много вежен факт- От всички велики виртуози, които знаем той получава международно признание пред най големите капацитети тогава на най- малка възраст!!
  2. В регламента на конкурса „Изаи“, който след това се преименува на Кралица Елизабет, няма ограничение по възраст. За това бащаму решава да участват.Журито е смутено от това чудо, което зад завесата набира най много точки и го обявява за твърде млад. Тук Ойстрах,28, печели първата награда а съветската школа за пръв път излиза пред света и обира основните лауретски звания. Васко получава Специална награда и само той е приет в двореца.

  Още веднъж Ви благодаря и ще очаквам съдействие за достигане на целта, която съм си поставил- издигане на паметник на гения. В скоро време ще се обяви сметка в сайта и ще започнем набиране на средства.
  Привет
  Христо Василев

 4. Ей…сетих се за разказите за Васко Абаджиев на баба ми. Даже, ако не се лъжа, той бе гостувал в санаториума на дядо ми навремето, но за това не съм 100% сигурен, докато за неговия невероятен талант и майсторство определено се сетих. Мерси!

 5. Поредната личност,която ни дава право да се гордеем,че Родината е България и че ние сме българи.

 6. Един портрет на Васко Абаджиев правен от моя дядо Пенчо Балкански

 7. Възхитително!!!

 8. Благодарим за хубавата статия, беше ми много интересно

 9. Благодаря! Поклон пред гения.

 10. Благодаря, Vogoris, прочетох написаното от Вас точно навреме, след след потреслата ни чалга-евро-държавна номинация.
  Благодаря!

 11. Направо останах безмълвен…! Аз вече прехвърлям 40-те и не мога да повярвам, че никога до този момент не съм чул и думичка за този Гений ?!
  Животът му заслужава филмиране. Невероятна история.
  БРАГОДАРЯ, че ни направихте съпричастни с житейската му история.

 12. Moга само да съжалявам, че не съм имала късмета да попадна на това по-рано. Поклон и благодаря!

 13. bravo tova neka se pomni i znae ,4e i nie sme dali neshto na sveta

 14. Благодаря! Изключителен повод за гордост! Трябва да се популяризира изкуството на гения. И паметник трябва да има.

 15. Уникалността на българите,отново непризната от нас самите българи/разбирай правителства непрозорливи /..

 16. Останах без дъх и без думи… Дълбоко се засрамих от непознаването на този уникален български музикант… Той заслужава поклон, дълбок поклон до земи…

 17. Невероятно! Какъв гениален изпълнител, а никога нищо да не се е говорило за него….С каква лекота и виртуозност свири, с какъв дълбок и прецизен звук….а като че ли просто само се забавлява…Жалко, много жалко, за погубения от комунистическото мракобесие гений….

 18. Гордея се , че съм част от този талантлив и духовен народ!

 19. ЩЕ ДА Е БИЛО ОКОЛО 1952 – ИМАШЕ КОНЦЕРТ В ТЕАТЪРА НА ВАРНА. ПОСЛЕ СЕ ЧУ ЧЕ Е ЗАБЕГНАЛ.

 20. Много се радвам, че попаднах на тази статия! Написана е много хубаво, а историята за този човек е покъртителна. Толкова ценен, неземен човек, а такава съдба, дори тогава за съдбата му до голяма степен да са виновни тогавашните управляващи, в днешно време паметта за него трябва да се възроди. Трябва да се полуляризира какъв човек сме имали.
  И ще е чудесно да се направи филм за него, какви хора е затрил комунизма, от световна величина!

 21. А родната му къща на бившата ул.“Трайчо Костов“ днес е „реновирана“ като ресторант…

 22. И аз се засрамих, че не познавам това име… А сега съм дълбоко впечатлена и щастлива, че чух негови изпълнения! Невероятен цигулар, световен музикант и гений, и при това – българин! Поклон!

 23. Поклон пред гения!!! Много бих искала да можех да чуя любимия ми концерт за цигулка на Бетовен в негово изпълнение, но като че ли не е бил в неговия репертоар, поне не го намирам… За мен името Васко Абаджиев не е непознато, но само толкоз – а той е ВЕЛИК!

 24. За Васко Абаджиев и неговата трагична участ на гениален българин научих повече подробности, когато подготвях изложбата за фотографа-художник Пенчо Балкански в Националната художествена галерия през 2010 година. Пенчо Балкански е направил чудесен портрет в профил на Васко Абаджиев като дете през 1938 година.
  Много години преди това бях срещала материали за Васко Абаджиев в Централния държавен архив – листовки от негови концерти и отзиви в печата, но без никаква допълнителна информация. Чудех се защо, след като става дума за уникален музикален талант. Ето, едва през 2010 г. си отговорих. Промените след 1989 г. ни отвориха очите и получихме знания за неща, които старателно са били заличавани и изопачавани от комунистическата власт.
  Добре би било всичко, свързано с великия ни музикант да се проучи основно (държавни и лични архиви, включително архива на МВР, стари печатни издания, фотоархиви, библиотеки). Да се издаде един документален сборник и на тази основа да се създаде биографичен музикален филм, който да достигне до най-широка аудитория. Прекършеният живот на Васко Абаджиев е символ на драматичната българска история от средата на ХХ век…
  За да научат за Васко Абаджиев повече хора по целия свят, не само българите, би трябвало да се задейства една Национална програма. Имаме българка-шеф на ЮНЕСКО, какво ли би могла да направи тя по този въпрос. Трябва да се опитат всички възможности.
  Поклон пред паметта на Васко Абаджиев!

 25. Благодаря за чудесната статия. За мен беше нещо ново и наистина смятам, че трябва да се направи филм за да разберат повече хора за този гений. Съжалявам за трудният му житейски път. Заслужава признанието на целия свят. Възхитена съм.

 26. Blagodaria Vi za tova ,koeto ste mi izprateli i po-spezialno za istoriata na tozi velik muzikant, za kogoto ne sam 4uvala do dnes.Prodalgavaite da ni zapoznavate s dostoini balgari po sveta ,zastoto smiatam 4e ima s kakvo ga se gordeem ,a ne samo da badem huleni…

 27. Благодаря! Дълбок поклон.

 28. http://wikibit.net/mp3/Vasco-Abadjiev

 29. Прочетох книгата на Маргарит Абаджиев „Шакона пасион“ и първо се засрамих, че за първи път чувам за Васко Абаджиев.Какво беше моето учудване, когато установих, че почти никой от моите познати също не го е чувал.И тогава изобщо не изпитах гордост, че съм българка.Напротив.Може ли някой да ми даде разумно обяснение за тази забрава? Да припомня, че вече 24 години нямаме никакво оправдание.Ако няма държавна политика по този въпрос, нищо няма да се промени.Е, ще научат още хора, но това не е достатъчно. Името на Васко Абаджиев трябва да се знае от всеки човек.

 30. Историята на този гениален българин ме потресе…!Един невероятен но за съжаление погубен талант…!Гениален музикант и изпълнител!Бях чувал за Васко Абаджиев от баба ми, която в момента е на 91 години, но чак такива подробности за трагичната съдба на този наш сънародник не знаех!
  Най-много до месец заминавам и аз за Хамбург…Всъщност заминаваме заедно с майка ми…Евакуираме се своевременно, защото в България не се живее вече!С 2 висши образования съм, а нямам работа…Кой знае какво ни чака и нас там по Немско, но по-добре там отколкото в България…!Нищо чудно и мен да ме сполети участта на Васко Абаджиев…
  Обещавам обаче при каквито и да е обстоятелства да се намирам да издиря гроба на Васко в Хамбург и лично да го подържам!Грехота е да оставяме този велик българин сам и в забвение дори и мъртъв!

 31. Благодаря за чудесната статия! Поклон пред този ВЕЛИК българин Васко Абаджиев!

 32. Нали имаше някакво намерение да бъде препогребан у нас, на българската, родна, враждебна и днес към гордия български гений земя? Не се ли отзовават пръснатите по цял свят български музиканти поне! Те могат с нещо да помогнат и за паметник. Щом чувалите с пари и с тлъсти банкови сметки са безчувствени.

 33. Аз със 2 думи – гений, но за съжаление българин !!!!!

 34. Гениален Човек

  Не зная да се гордея или да се срамувам, че съм българин…

 35. Човекът е очевидно гениален и явно не е забравен – който се интересува от музика, го помни или е чувал за него. Но даже ако е напълно забравен – хора, какво общо има това с факта, че сме българи? Защо житейската драма на един талантлив човек ви влияе на личното самочувствие? Нямате ли си собствено достойноство, та трябва то да е някакво огледално отражение на неща, които са се случили преди 40-50 години? Странно ми се вижда.

 36. Neveroiatno !! Blagodaria na vsichki , koito populiarizirat imeto na Vasko Abadjiev !!! Poklon pred balgarskia Genii !!

 37. Искам да отдам справедливост на хората от Българското национално радио, които поеха твърде голям риск и не изпълниха заповедта записите на Васко Абаджиев, които БНР притежаваше, да бъдат унищожени. Нито един от тези записи не беше унищожен и не мога да си обясня защо всички премълчават това. По мое нареждане те бяха навити на голям рулон, за да не могат да бъдат излъчвани, и по този начин бяха съхранени във фонда на радиото. И до сега са там!

 38. „Плочите и лентите с негови записи в архива на Радиото са унищожени и загубени завинаги.“ За честта на Радиото – ТОВА НЕ Е ВЕРНО! Записите се съхраняват в ЗЛАТНИЯ ФОНД.Още звукозаписи и спомени за него се съхраняват и в Златния фонд на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, който създадох преди време.

 39. Радвам се ,че научих нещо за този велик българин.Покланям се пред гения му!

 40. С дълбока признателност! Горда съм,че българин е бил такъв велик Артист! Поклон!

 41. Поклон пред паметта на гениалния цигулар.Не бях чувала за неговата съдба,но се гордея че съм българка заради такива таланти и патриоти!Би трябвало да се именува музикално училище с неговото име,за да се помни кой е този човек.

 42. Поклон пред таланта на Васко Абаджиев!
  Разтърсваща статия – браво на автора!

  Най-добрият начин да се популяризира историята е чрез добре направен филм.
  Според мен историята е достатъчно драмитчна за да стане световен хит – и по този начин да достигне до повече хора по света.

  Някой да има познат в Холивуд?

 43. разтърсваща история, наистина…

 44. Благодаря!
  Докоснахте ме…
  Да пребъде!
  ~
  А дали някой знае в колко точно часа е роден?

 45. Великан!!! И грамаден поклон пред виртуоза!

 46. Уникално, красиво за ушите и цигуларството! MAGNIFICENT!

 47. Не съм сигурна дали не е роден в Русе , но от майка ми съм слушала много за него. Тя е родена 1920 година ( вече покойница), почти връстници. Дано не греша, но в ума ми е останало че е брат на певица в Русенската Опера – Снежина Якимова ( и тя вече покойница). Нейна дъщеря е Аделаида Фурнаджиева (режисьор в операта). Ако е така можеби ще се намерят данни и подробности.

 48. Едно голямо БРАВО!

 49. Аз,представете си,съм чувала много за Васко Абаджиев,благодарение на моите родители.Гордея се с това.Дълбок поклон!

 50. ПОКЛОН пред гения и паметта на ВАСКО АБАДЖИЕВ. Споделям позора на простосмъртните, които са забравили името му, въпреки, че конкретни лица са се погрижили това да се случи. И знам, че това ще се случва и за напред. За да продължи да съществува тъжния факт, че гениите обикновено живеят скромно и накрая умират от глад. И после – рано или късно – живите потомци им вдигат паметници, на които поднасят цветя. И изстрелват в небето празнични салюти… А духът на гения сигурно се усмихва от горе – тъжно, и прощаващо… С разбиране. Колко жалко! И – позорно, наистина. ПОКЛОН ПРЕД ГЕНИЯ И ПАМЕТТА НА ВАСКО АБАДЖИЕВ
  преди 5 минути · Харесвам

 51. Божествено изпълнение и хармония между двамата велики българи.
  Велик и истински българин е Васко Абаджиев. Благодаря на всички, които са съхранили и разкриват делото му.
  Това е съвършенство!

 52. Като допълнение.В София е учреден конкурс
  за цигулари на името на Васко АБАДЖИЕВ

 53. Като дете съм чел биографичната книга „Васил Чернаев, Недялка Симеонова, Васко Абаджиев“. Предполагам, че е било 1952 г. Направи ми невероятно впечатление. Още помня някои неща.

 54. ПЕТДЕСЕТТЯХ ГОДИНИ ГО СЛУШАХМЕ НА СЦЕНАТА НА ВАРНЕНСКИЯ ТЕАТЪР – СЛЕД ТОВА ИЗЧЕЗНА. РАЗЧУ СЕ ЧЕ Е ЛИКВИДИРАН. МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ – И ПОНАСТОЯЩЕМ Е ПЪЛНА С КАКВИ ЛИ НЕ ТАЛАНТИ – НО!?! – НИКАКВА ДЪРЖАВНА И ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА. НИКАКВА СЪЩЕСТВЕНА ПОПУЛЯРНОСТ – ПРЕДУМИШЛЕНО ЗАВОАЛИРАНЕ. ПРИМЕР – КОМПОЗИТОРЪТ АСЕН СТОЙЧЕВ МАРКОВ – ГЛОГИН!?! НЯКОЙ ДА ГО Е СПОМЕНАЛ С ДОБРО!?!

 55. Аз има щастието да бъда студент в Комсерваторията и да бъда на концерта с друг велик музикант Панчо Владигеров.
  Геният и човека бяха наистина различни от нас, той излизаше на сцената едва ли закаснял, държеше цигулката по не ака демичен начин.
  Но пък как свиреше Бах??.
  А Паганини?
  Просто да удариш цигулката си в земята.
  Защо ли сме се родили на този свят?
  Поне някои са го чули и видяли,
  Вечна ще бъде паметта му.
  Хофи

 56. Поклон и гордост! Съжаление, че България не е опазила този невероятен музикант. Но стига сме свеждали всичко до „комунизма“. Нали той е заминал в по-уредения и свободен свят. Но този свят също е жесток. Иначе нямаше да си замине без време…

 57. Kato maluk se govoreshe v kushti za neveroiatnia genii na Vasko Abadjiev, NO SHEPNESHKOM ( kakto i za drugi komentarii ). Posle vsichko izchezna s negovoto zaminavane.
  Zashto obache nikoi ne otbeliaza, che otivaiki v Zaharna Germania, nikoi ne mu e podnesul zaslujenoto priznanie i umira nepriznat (bulgarin). Jalka sudba. A TAM vsichki uspiavat??? Poklon pred genia, sega e nash red da napravim neshto za nego.

 58. Има филм за Васко Абаджиев, създаден в БНТ от Теодора Стефанова. Премиерата му се проведе на 02.03.2002 г. в Камерна зала „България“. Присъстват раднини на виртуоза, специално пристигнали от чужбина за събитието.8

 59. Обожавам изпълненията на Васко Абаджиев, наистина е един от големите български цигулари. За сведение на автора,24-капричия на Паганини ги е изпълнявал в един концерт и Емил Камиларов, също гениален български цигулар, съпруг на Дина Шнайдерман. А колкото до преследването от комунистите, да така е, когато той не се връща от турне и за съжаление това беше съдбата на всеки, избрал да живее на запад, което си е позор. Обаче докато живее в България е удостоен с Димитровска награда, което пропускате всички по-горе. И има и друга гениална българска цигуларка – Недялка Симеонова, за която никой сега не си спомня, а нейните изпълнения пронизваха сърцата с драматизъм и чувственост.

 60. Великолепно! Поклон пред таланта на Великия Българин!!!

 61. Поклон пред паметта и таланта на този ВЕЛИК БЪЛГАРИН!За него ми е разказвал вуйчо ми поета и преводач Георги Мицков(вече покойник).Благодаря Ви за тази прекрасна статия….тя докосна и разплака забравена невидима струна в душата ми.Моля споделете дали тлените му останки вече са намерили покой в Родината ни!

 62. Спомням си от детството си един негов концерт в Дома на културата в Кърджали. Виждала съм го и на живо как се разхождаше по парка на Горубсо преди концерта. Скоро след това забегна и повече никой не чу нищо за него до днешно време. Голям изпълнител беше. Нещастна съдба, за съжаление.

 63. Blagodaria. Izomitelno. Krasivo. MUSIKA.
  Ne e pærvia i niama da e posledniia genii ostaven v zabvenie. Taka e s iskustvoto.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: