Публикувано от: Vogoris | 15.12.2011

Велко Кънев в „Сън“ от Иван Радоев в Народния (in memoriam)

Като днес си спомням снежната вечер, трябва да е било декември 1988. Навсякъде се коментираше пиесата „Сън“ на Иван Радоев, новия сезон на Народния театър. Казваха била много смела (днес това понятие звучи странно), имало сатирични намеци срещу режима… и хората пускаха връзки за билети, обличаха най-хубавите си дрехи и се тълпяха по пъртината на градската градина за да вкусят ритуално забранения плод.

Тъмна сцена: нощ над гробището на Пордим (роден град  на Иван Радоев).  Излизат двама гробари: Доктора (Наум Шопов) и Анастасий (Велко Кънев). И започват диалог – осъзнато свещенодействие. Играеха като за последно, не разговор, а  песен на Висоцки. Диалог, от който в тъмната зала протича ток. Има един момент, в който става дума за Бог. Докторът спряга нещо от официалната атеистична пропаганда на комунистите. Анастасий го погледна косо с влажния си поглед и му отговори с презрителна насмешка, нещо в духа на „Няма ли да престанете с тия глупости!„.  Залата започваше да аплодира насред представлението, осветителите предвидливо бяха изключили всички лампи освен прожектора на сцената.

Тази смешна дързост не беше малка за времето си – хората излизаха от театъра като след посещение в публичен дом…малко стреснати, някои гузни, но ощастливени. Бяха участвали в нещо вълнуващо и не съвсем редно…

След по-малко от година режимът падна. Вече можеше да се говори без сатира и метафори и да се ръкопляска на светло.  Не беше същото.

Почивай в мир Велко!  Бог ще въздигне от дясната си страна своя Анастасий.  А атеистите ще продължават да ги цакат с топла бира…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: